NAT-201

Φύση και Καταγραφή Γεωγραφικών Δεδομένων

Αντικειμενικός Στόχος Μαθήματος

Οι φοιτητές εισάγονται σε βασικές έννοιες με σκοπό την κατανόηση της επιστήμης της Πληροφορικής. Με το πέρας των μαθημάτων ο φοιτητής αναμένεται να κατανοεί την αρχιτεκτονική και τη δομή του υπολογιστή. Επίσης αναμένεται να αποκτήσει ικανότητες στον προγραμματισμό μέσω του σχεδιασμού και ανάπτυξης πηγαίου κώδικα. Η πρακτική εξάσκηση του μαθήματος προσφέρει υλοποίηση εφαρμογών πάνω στον υπολογιστή ενώ το εργαστήριο θεωρείται απαραίτητο για την ανάδειξη των ικανοτήτων του φοιτητή στην ανάπτυξη προγραμμάτων και την αποσφαλμάτωσή τους μέσω των εργαλείων του μεταγλωτιστή.

Περιεχόμενα Μαθήματος

Αρχιτεκτονική υπολογιστών και αλγόριθμοι-Ιεραρχία υλικού και λογισμικού-Δομή και λειτουργία υπολογιστή. Επικοινωνία και δικτύωση υπολογιστών-Λειτουργικά συστήματα-Γλώσσες προγραμματισμού-Μεταγλωττιστές-Σχεδίαση αλγορίθμων και δομοδιαγράμματα. Προγραμματισμός σε Pascal-Eφαρμογές και ασκήσεις.

Επίσης, στο εργαστήριο παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες και υπηρεσίες του Internet (προγράμματα πλοήγησης, μηχανές εύρεσης, βιβλιοθήκες κτλ.) σε συνδυασμό με εφαρμογές σε κειμενογράφο και λογιστικά φύλλα.

Διδασκαλία-Αξιολόγηση

Οι μέθοδοι διδασκαλίας αποτελούνται από 2ωρες παραδόσεις θεωρίας και 1 ώρα για πρακτική εξάσκηση και εργαστήριο σε εβδομαδιαία βάση. Η βασική μέθοδος αξιολόγησης είναι η γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου (3 ώρες) που λαμβάνει το 60% του τελικού βαθμού. Αυτή συνδυάζεται με τελική πρακτική εξέταση (30 λεπτά) στη γλώσσα προγραμματισμού Pascal η οποία συνεισφέρει το υπόλοιπο 40% του τελικού βαθμού.

Σε εβδομαδιαία βάση υπάρχει η εργασία του εργαστηρίου, υπό μορφή εφαρμογής σε γλώσσα Pascal, η οποία παραδίδεται στο τέλος του κάθε εργαστηρίου και προέρχεται από την ύλη τουπροηγούμενου εργαστηρίου.